Loopbaanbegeleiding versus psycholoog? Welke begeleiding kiezen bij burn-out?

Wanneer kies je best voor een loopbaanbegeleiding en psycholoog voor de behandeling van een burn-out? Dat hangt er van af, zegt Michel Piedfort van de zelfhulpgroep burn-out en loopbaanbegeleider.

Loopbaanbegeleiding: wat gaat er om in je hoofd ivm je werk

Als we kijken naar wie de loopbaanbegeleiding organiseert, dan begrijp je meteen waar de grote verschillen tussen een loopbaanbegeleider en psycholoog liggen.
De loopbaanbegeleiding wordt georganiseerd door VDAB. Zij willen vermijden dat mensen werkloos worden of te lang in de ziektewet blijven. Het is voor hen daarom enorm belangrijk dat men zo snel mogelijk een job vindt.

Het accent bij loopbaanbegeleiding ligt daarom op het hebben van een job die je kunt volhouden. Het liefst heb je dan een job die ook graag doet. De klemtoon ligt op het heden en de toekomst.

Je gaat loopbaanbegeleiding volgen tegen het einde van je burn-out. Je bent bijna uit het dal gekropen en je krijgt opnieuw zin om het werk te hervatten. Je loopbaanvragen zijn vragen als:
• Ga ik opnieuw parttime of fulltime werken in het begin?
• Welke job past het beste voor mij?
• Hoe kan ik vermijden dat ik in de toekomst herval?
• Hoe vertel ik sneller aan mijn collega’s of baas wat ik echt wil?

(lees verder onder de foto) loopbaanbegeleiding in groep zonder loopbaancheque vdab

De oplossing bij loopbaanbegeleiding kan zijn dat je besluit om anders te gaan werken bij eenzelfde werkgever, een nieuwe job te gaan zoeken of een opleiding te gaan volgen.

De loopbaanbegeleiding is beperkt tot maximum 8 uur. Er is een financiële tussenkomst via VDAB.

psycholoog

De psycholoog: wat gaat er om in je hoofd. Psycholoog kijkt ook naar je privé en meer naar het verleden

 

De arts zal bij een burn-out je vrij snel na de diagnose in contact brengen met een psycholoog. Er zal gekeken worden naar je totale relaties. Wie ben jij in je privé en werkrelatie.

De psycholoog staat veel meer stil bij het verleden om je situatie beter te begrijpen. Omdat je privé-leven veel meer aandacht krijgt, komen oplossingen in je privé-leven veel meer aan bod.

In de behandeling van de psycholoog wordt er als het ware meer gekeken naar wat er in je rugzak zit die je meesleurt en waarom dit allemaal in je rugzak zit. Bij loopbaanbegeleiding laten we je rugzak voor wat het is en nemen je mee.

De begeleiding via de psycholoog wordt soms terugbetaald via het ziekenfonds. Je kunt zo vaak als je wil bij de psycholoog langs gaan.

 

Raakvlakken

 

Uiteraard zijn er raakvlakken. Zowel bij loopbaanbegeleiding als bij de psycholoog wordt nagegaan waarom je het werk niet meer aankunt. Wat is er gebeurd? Heb je signalen opgevangen? Waar wil je naar toe?

 

Scroll naar top