medisch ontslag

Medisch ontslag bij burn-out

Wie in een burn-out zit en niet meer terug naar zijn oude job wil, kan zelf een medisch ontslag geven of ontslag geven door overmacht. Het grote voordeel is dat je de opzegperiode niet hoeft te presteren. Het nadeel is dat je geen opzegvergoeding krijgt.

Welke gevolgen heeft een medisch ontslag?

Het gevolg van je medisch ontslag is dat je een einde maakt aan je werknemersovereenkomst zonder dat je een opzegperiode hoeft te presteren en dat je een opzegvergoeding hoeft te betalen.
Je keert dus niet meer terug naar je werk. Je geeft alleen aan dat je het totaal niet meer ziet zitten om voor hetzelfde bedrijf onder dezelfde voorwaarden te blijven werken.

Dankzij het medisch ontslag zul je van de RVA geen sanctie krijgen. Dit wil zeggen dat je, indien je geen ander werkt hebt, meteen kunt stempelen.

De mogelijkheid om zelf een medisch ontslag te kunnen geven wordt door veel patiënten met burn-out als een opluchting ervaren. Je neemt immers zelf de controle over je leven in handen. Jij beslist en trekt de stekker uit een ongezonde situatie.

Ook de werkgever kan een ontslag geven

Tegen het medisch ontslag van de werknemer staat helaas ook dat de werkgever een beroep kan doen op het medisch ontslag. De werkgever kan dit vragen vanaf de vierde maand afwezigheid door ziekte.

Ook hier betekent het medisch ontslag dat de werkovereenkomst wordt ontbonden. Voor de werkgever betekent dit dat de werknemer niet meer hoeft terug te komen naar het werk, dat de opzegperiode niet gepresteerd hoeft te worden en dat de werkgever geen opzegvergoeding hoeft te betalen.

Patiënten in burn-out ervaren dit ontslag vaak als een onterecht ontslag. Zelfs al heb je 20 jaar dienst, ook dan kan de werkgever je zonder enige vorm van vergoeding ontslaan. Voor veel mensen in burn-out komt dit aan als een slag in het gezicht, ze voelen zich opzij gezet alsof zij niets meer waard zijn. Hierdoor krijgen velen nog een extra emotionele knak te verwerken.
Informeer je op voorhand

Wie in burn-out zit en een medisch ontslag overweegt, raden we daarom aan om zich op voorhand goed te informeren. Begin bij je vakbond, overleg de mogelijkheden van het medisch ontslag bij de adviserende arts van je ziekenfonds.

Blijven of vertrekken? Krijg inzicht met loopbaanbegeleiding
Scroll naar top