medisch ontslag na burn-out

Wat doet medisch ontslag na burn-out met een mens?

2 op 3 langdurige zieke werknemers worden na een re-integratie toch door hun werkgever ontslagen. De werkgever kiest dan voor medisch ontslag na burn-out als reden of ontslag door overmacht. In België zijn er meer dan 415.000 langdurige zieken, dat zijn mensen die meer dan 1 jaar thuis zijn. En velen onder hen zullen nooit meer naar de werkvloer terugkeren.

Wat doet medisch ontslag met een mens? Je hoort er niet meer bij

“Een medisch ontslag komt hard aan”, zegt Kristine van de Zelfhulpgroep Burn-out. “Het is niet fijn, het geeft geen goed gevoel. Ik hoor niet meer in de maatschappij. Ik ben medisch niet geschikt. Ik ben niet goed genoeg. Zo voelde ik het aan.

Er gaat van alles door je hoofd. In eerste instantie voel je je ongeschikt om je job nog uit te voeren. Je ziet je toekomst in het water vallen. De angst dat het je blijft achtervolgen bij een volgende werknemer is groot.

Als je zelf niet vraagt wat het inhoud, wordt het je ook niet uitgelegd. Maar zelfs na de uitleg blijf je achter met een naar gevoel.
Voor mij betekende het vooral een gevoel van afschrijving uit de maatschappij. Ik ben niet bekwaam meer om mijn werk te doen. Wie gaat nu nog geloven dat ik het WEL kan.

(lees verder onder de foto) loopbaanbegeleiding in groep zonder loopbaancheque vdab

Eigenlijk betekent het gewoon dat je op je huidige job niet meer kan werken omdat ze geen aangepaste functie voor je hebben. Bij mij was dit zeker het geval.
Het lijkt dus allemaal simpel maar de impact is groot.

Werken is structuur, er bij horen , zingeving en contact met mensen.”

Geen opzegvergoeding

De juridische gevolgen van medisch ontslag zijn groot. Je arbeidscontract wordt van de ene dag op de andere verbroken zonder dat er een ontslagvergoeding wordt betaald. Er is ook geen opzegperiode.

Veel werknemers ervaren dit echt als een mens in de rug. Ze hebben vaak jaren het beste van zichzelf gegeven en uiteindelijk kan de werkgever eenzijdig beslissen om je zonder opzegperiode en vergoeding af te danken.

Scroll naar top