Zelfde of andere job na burn-out

Zelfde of andere job na burn-out

Na je burn-out ga je nooit meer terug naar je oude ik. Je bent totaal veranderd. Zou je dan wel terug naar die oude job gaan? Ga je die nog graag doen? Belangrijk is dat je nadenkt wat jij van je job verwacht, zegt Michel Piedfort van Algida loopbaanbegeleiding. Piedfort schrijft een boek rond burn-out en interviewde al tientallen ex-burn-out patiënten.

Je kunt je terecht afvragen of het zin heeft om naar dezelfde werkplek, dezelfde baas en dezelfde job terug te keren, besluit hij. Als er op je oude jobs niet verandert, is dan de kans op herval niet enorm groot?

Zelfde of andere job na een burn-out?

Uit alle gesprekken met ex-burn-out-patiënten blijkt telkens weer dat er op professioneel vlak bijna altijd iets verandert. De mensen die toch terugkeren naar hun oude vertrouwde job in dezelfde omgeving doen dit meestal tijdelijk, zegt Piedfort.

Tegelijk blijkt dat deze zoektocht naar een nieuwe job geen beklemmend gevoel geeft. Mensen zonder burn-out durven vaak de stap naar een nieuwe job niet te zetten omwille van de inkomensgarantie. Mensen die uit burn-out komen daarentegen zien die zoektocht doorgaans als iets positiefs. Zij kunnen veel makkelijker loslaten en hun geluk boven zekerheid plaatsen. Zij hebben geen inkomensgarantie meer nodig om gelukkig te zijn.

(lees verder onder de foto) algida webinars wat is burn-out

Daarenboven is het voor mensen na een burn-out makkelijker om hun oude job te verlaten. Zij zijn zo diep gegaan dat van job veranderen een logische volgende stap is. Zeker als de oorzaak van hun burn-out deels te wijten is aan de werkomgeving.

De zoektocht naar een andere job na burn-out

Wanneer mensen uit het burn-out dal kruipen, staan de meesten open om goed na te denken hoe ze de volgende jaren hun beroepsleven gaan invullen. Ze onderwerpen hun vorige jobs aan een kritische blik. Waar liep het telkens mis? Wat doe ik nu echt graag? Wat vind ik nu belangrijk in mijn leven?

Die zoektocht kan lang duren, zeker als je alles op je eentje doet. Michel Piedfort sprak met ex-burn-out patiënten die meer dan 5 jaar naar die ideale job gezocht hebben. Het toont nog maar eens aan hoe ingrijpend een burn-out kan zijn.

Eén van de patiënten vertelde me ooit. Als men me vraagt wat is het ergste wat je ooit overkomen is, dan zeg ik altijd mijn burn-out en dit terwijl ze ook kanker heeft gehad en daar enorm ziek is van geweest. Die mentale impact van burn-out doet veel met een mens.

Daarom is het zeker en vast de moeite om die zoektocht naar een andere job via loopbaanbegeleiding te doen. Je krijgt hier een gestructureerde aanpak om een beter beeld te krijgen van die ideale job. De methode zet een denkproces op gang waar je lang op kunt blijven terugvallen.

Iets totaal anders gaan doen

Het is heel bewonderenswaardig en hoopvol te zien dat mensen na hun burn-out succesvol van job en sector veranderen. Heel veel mensen gaan iets totaal anders doen. Het zijn mooie voorbeelden van op een dag vind je de job van je leven en ben je weg.

Dit komt omdat men anders naar werk gaat kijken. Men gaat tijdens sollicitaties meer gerichte vragen stellen omdat men beter weet wat men zelf wil.

Anders gaan werken betekent niet altijd minder werken

Ik heb zelfs een directeur van een groot bedrijf gesproken die twee keer een burn-out heeft gehad. Zij is nog altijd even gedreven dan vroeger en werkt vooral op een andere manier, zegt Michel Piedfort van Algida. Hierdoor kan ze haar veeleisende job beter combineren en begrenzen dan vroeger.

Wanneer start je best met loopbaanbegeleiding na burn-out?

De meeste burn-out patiënten willen zo snel mogelijk weer aan de slag terwijl hun huisarts ze doorgaans afremt. Het allerbelangrijkste is dat op korte termijn je energiepeil terug stijgt. Bij de ene persoon kan dit al na 3 maanden zijn, bij de andere persoon is dit pas na 9 maanden.

Bij loopbaanbeleiding na burn-out krijg je tot 7 uur persoonlijke begeleiding met grote financiële tussenkomst van de Vlaamse overheid en VDAB. Je betaalt dan in een erkend centrum slechts 10 euro per uur persoonlijke begeleiding.

Daar waar de huisarts focust op het lichamelijke en de psycholoog naar je mentale gezondheid kijkt, zal de loopbaanbegeleider uitsluitend bezig zijn met het invullen van je werk zodat je in de toekomst het werken makkelijker volhoudt. Heb je een persoonlijk vraag, mail ons gerust.

Scroll naar top